Колонката на СашеКонтент Маркетинг

Моите 4 запознанства с блогването

Когато животът те среща отново и отново с някой или нещо, може би е добре да спреш и да помислиш трезво, защото не можеш да избягаш от голямата си любов...

– Ще се занимавам с едни интернет неща.

Това беше моят лаконичен отговор на въпроса „Защо го правиш?“.

Виждате ли, предстоеше ми да подпиша трудов договор с една от добрите български банки. Справях се добре с работата, а отношенията ми с колегите бяха повече от отлични.

Така че пряката ми шефка я удари гръм от ясно небе, когато ѝ казах, че няма да подпиша договора.

Работата в банка е една от най-сигурните възможности. И да не израснеш в кариерата, ако си лоялен и що-годе кадърен служител, тогава позицията ти е гарантирана до пенсиониране. Дори и да се наложи да смениш банките (но не заради някакъв гаф), вратите им са отворени за теб.

И точно в това беше проблема…

Ясно осъзнавах, че образованието ми е твърде ниско дори за управител на банков клон, бюрокрацията на работното ми място още отсега ме отегчаваше и на всичкото отгоре заплатата беше добра за 20 и няколко годишен студент, но определено беше малка, за да разчиташ на нея цял живот.

От друга страна, бях открил вълнуващия свят на професионалното блогване…

Блоговете ме интересуваха още от зората на системите за управление на съдържанието, когато си бях направил сайт с PHPNuke – първият CMS, написан на PHP.

Това беше моето първо запознанство с блогването…

По това време се обучавах на 3д дизайн и затова поствах моя поглед върху уроците, които упражнявах. Съжалявам, че не съм бил достатъчно прозорлив да направя поне скрийншоти на сайта, така че той е безвъзвратно изгубен. Дори не помня какъв беше домейна.

В последствие обаче се отклоних сериозно…

Един ден ми се наложи да модифицирам файл на въпросния CMS, което беше моята първа среща със скриптовия език за програмиране PHP.

Последва една страстна връзка с уеб програмирането, за която ще ви разказвам друг път. Тя обсебваше цялото ми внимание и няколко години нямах време за почти нищо друго.

Докато не изгорях…

Не се записах да следвам бизнес администрация…

И не си намерих работа в банка…

Която напуснах, за да стана професионален блогър…

Това беше моето второ запознанство с блогването

Намерението ми така и не се реализира. И проблемът не беше, че не умеех да пиша, защото много бързо се ориентирах към копирайтинга, за да науча триковете на професията.

Истинският проблем беше, че не можех да публикувам като по часовник всеки път по едно и също време, няколко пъти през седмицата.

Можех да копипействам и преразказвам отлично, но не можех да пиша оригинални материали. Пълни с истории, примери, закачки и полезна информация.

Винаги го имаше варианта да пиша за уеб програмиране, но когато човек е изгорял не ще и да помирисва предишното си поприще.

За сметка на това имах някакви копирайтърски качества и реших междувременно да пиша текстове на свободна практика.

Така попаднах на контент маркетинга
(моето трето запознанство с блогването)

Много бързо осъзнах, че трябва да имам професионален сайт, с който да се представя и на който да публикувам. Но дори с професионалният ми блог не постигнах кой знае какви висоти.

Него го използвам само кампанийно, когато имам нужда от постове за генериране на лийдове. За тази задача ми върши добра работа, но определено не е такъв, какъвто бих искал да бъде.

От друга страна, при работата си с клиенти винаги избягвам да им пиша статии. Предпочитам уеб страниците, имейлите, лендинг страниците и другите уеб активи, които имат по-измерим и незабавен ефект.

Затова ето, че отново се бях отклонил…

Презареждането на CFavourite.com
(Моето четвърто запознанство с блогването)

Първоначално CFavourite.com беше моята идея за личен блог, на който си пиша каквото си поискам, докато BFavourite.com беше моя професионален сайт.

Идеята така и не се реализира напълно и дълго време домейнът беше замрял. После реших да пиша за лични финанси, което не продължи дълго. Плюс още едно-две залитания по теми, които така и не успях да развия.

И така до октомври 2017 година, когато реших да се ребрандирам като специалист по социални медии и B2B маркетинг…

Разбира се, CFavourite.com сега е много повече от професионалната ми визитка. Намеренията са ми да превърна сайта в медия и кой знае, стискайте палци, този път наистина да осъществя мечтата си да съм професионален блогър.

Едно обаче е сигурно…

Извадих голям късмет, че не се подлъгах по „сладката“ службица в банковата сфера. Пишейки този блог пост, осъзнавам, че дали ще е блогване, програмиране, копирайтинг, дигитален маркетинг, уеб дизайн или нещо друго, моята съдба винаги е била и ще продължи да бъде свързана с мрежата.

Затова ще съм доволен, дори ако ми се наложи да имам още няколко запознанства с блогването.

Поздрави,
Саше Вучков

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.