Email МаркетингСвободна преса

Промо имейли: Как да ги пишете с лекотата на про копирайтър

Открийте какво най-често ви убягва, което тесните специалисти никога не подминават и затова пишат много по-лесно своите промо имейли

Представете си, че сте дърводелец, който създава бюра за изпълнителни директори. И една сутрин скачате от леглото в екстаз, защото в главата ви се върти идея за нов модел.

Затова се обличате набързо и отивате в дърводелското си ателие. Там хващате един ъглошлайф, включвате го и… Започвате да ръмжите, че нещо не ви се получава.

През това време изобщо не ви хрумва, че не сте си проучили добре идеята, че не сте си направили чертежите и че не сте си купили необходимите материали. Още повече – че за целта изобщо не ви е нужен ъглошлайф.

Колко абсурдна е тази ситуация?

Ако щете вярвайте, но много маркетолози подхождат точно така, когато искат да изготвят промо имейл. Те сядат пред компютъра, отварят Word-а и започват да се напъват „нещо“ да им хрумне.

Първо пишат три думи, после изтриват четири…

И постоянно се връщат към началото, за да хванат „нишката“ и да я продължат. Сякаш изобщо има такава…

Естествено, че в тази ситуация писането на имейли е бавно и тегаво. То си е таралеж в гащите и без това, но когато цари такъв хаос, говорим вече за мъчение. Нетърпимо, гадно, болезнено мъчение.

Ето защо обикновено се отлага за последния момент.

И ето защо обикновено кампаниите не се представят толкова добре, колкото биха могли…

А сега си представете друга ситуация:

Отваряте редактора и започвате да въвеждате със скоростта, с която споделяте на гаджето си в месинджъра, че нямате търпение да свърши работния ден. Думите просто се изливат на екрана. Пишете толкова бързо и толкова лесно, че имате имейла за по-малко от 9 минути.

Колко готино би било?

Разбира се, има една уловка – преди това трябва да сте отделили известно време за подготовка. Това е съществената разлика между про копирайтърите, които работят с лекота и всички останали, за които писането е по-често мъка, отколкото забавление.

Едните проучват и планират поне 40 минути преди да пристъпят към тракането по клавиатурата, а другите сядат и агонизират понякога часове наред в опити да изсмучат нещо от пръстите си.

Те просто не разбират, че писането е процес, който обхваща много повече дейности от самото въвеждане на думите и изреченията. Че е процес, който включва генериране на идеи, подготвяне, изливане на първа чернова, редактиране, форматиране, изпращане и анализиране на резултатите.

И върху всяка една от тези стъпки се работи поотделно. Често можеш да прескачаш от една на друга, но никога не можеш да пропуснеш нито една от тях.

Обаче това се случва… И най-често пропусканата стъпка е подготовката.

Защо тя е толкова важна?

Първо, по време на нея събирате всичката информация, която ви е нужна, за да създадете въздействащ промо имейл. Иначе нямате представа към кого се обръщате, защо се обръщате към него, какво да му кажете и как да му го кажете така, че да ви послуша.

Понякога малка част от парчетата на този пъзел са известни предварително, но много рядко човек е наясно с цялата картина. Затова трябва да се порови. Трябва да сглоби изцяло пъзела.

Второ, по време на подготвителната работа планирате какво точно да кажете. Това отчасти е въпрос на организиране на вече събраните данни. Отчасти е въпрос и на креативност, защото трябва да измислите как да облечете тези данни и съобщението си във атрактивен текст.

И трето, докато изпълнявате проучването и планирането на писмото, давате шанс на подсъзнанието си да загрее и да поработи върху конкретните думи, които ще използвате. Именно тук се случва „магията“, която ви позволява просто да отворите Word-а и да излеете мислите си на екрана.

Както виждате, подготовката е дори по-важна от самото писане, защото последното е просто механичен процес, който стъпва на свършената преди това работа.

Затова нека разгледаме няколко критични въпроса около нея…

6 критични въпроса, на които да си
отговорите преди да седнете да пишете

В следващите редове ще ви споделя няколко въпроса, които си задавам абсолютно всеки път, когато седна да изготвям промоционален имейл. Те лесно могат да бъдат и 113, но няма как да ги обхавана всичките, защото вероятно ще излезе материал за цяла книга.

Ето защо ще се фокусирам върху 6-те, които са критични за процеса…

Въпрос 1. Какво искам да постигна?

Няма да повярвате колко често попадам на писма в пощата си, които преследват тотално сбъркана цел. Почти всички от български предприемачи и фирми попадат в тази категория.

В категорията на писмата, които се опитват да ми продадат продукт…

Хора, това не им е работата!

Работата им е да доведат потребителите на целевата страница в правилното състояние на ума, но това не означава на тях да им остава само да кликнат бутона „Купи“.

Ако ставаше така, имейлите щяха да препращат директно към кошницата…

Затова е много важно преди да правите каквото и да е да си припомните, че пишете, за да накарате хората да кликнат на линка, а не за да осъществите продажбата.

Въпрос 2. На кого говоря?

Знам, знам… Под път и над път ще чуете, че трябва да си създадете профил на идеалния купувач и да си представяте, че говорите на него. Това е клише именно защото има ефект от него.

Затова, ако все още не сте си направили този профил или, не дай си боже, изобщо не сте си избрали целева аудитория, тогава сега е момента да го направите и да си я припомняте всеки път, когато седнете да работите.

Въпрос 3. Какво продавам?

Обикновено продуктът е онова парче от пъзела, което се знае предварително. Но случаят не е такъв абсолютно всеки път. Затова, ако все още не сте наясно, решете какво продавате и как то помага на идеалния ви купувач.

Въпрос 4. Каква е офертата ми?

Изключително важен въпрос. Офертата ви е сърцето на имейла.

Често добрата оферта може да спаси посредственото писмо, но дори и едно забележително писмо не може да спаси кофти офертата. Затова обмислете добре какво предлагате.

И по възможност не се ограничавайте само със сезонна отстъпка или разпродажба…

Въпрос 5. Каква ще е темата ми?

Темата определя фокуса и тона. Без нея не можете да напишете стегнато съобщение. Ето защо трябва да я генерирате предварително.

Тя е втория най-важен елемент, който определя дали писмото ви изобщо ще бъде отворено. (Първият е репутацията ви в очите на абонатите…)

Въпрос 6. Какво да кажа и кога да го кажа?

Тук не е нужно да откривате топлата вода. Просто използвайте някоя от доказаните копирайтърски формули като AIDA или Problem-Agitation-Solution например.

По-важното е да „скицирате“ основните точки, за които ще говорите, в рамките на избраната формула.

Как е възможно всичката
тази работа да ви улеснява?!

Вероятно четете и се съмнявате, че толкова много подготовка прави работата ви по-лесна и по-бърза. По този въпрос мога да ви кажа само, че описването на процеса отнема много повече усилия от самото му извършване.

На мен ми струва около 40 минути да си отговоря на всички споменати въпроси, когато пиша за редовен клиент. Просто вече познавам неговите продукти и неговата аудитория, а останалите неща ги правя на автопилот. Това ми позволява да съм по-ефикасен.

Ако пиша за нов клиент, тогава подготвянето може да ми струва няколко часа или дори един цял работен ден. След това обаче съм машина със всеки следващ опит.

Но трябва да пробвате сами, за да се убедите…

Сигурно няма да постигнете същите резултати още от първия път. Все пак имате нужда от време и практика, за да усвоите процеса. Което не трябва да ви спира, защото иначе писането на промоционални писма ще си остане мъка за цял живот.

А това не е необходимо. Няма нужда да страдате.

Просто пренасочете енергията си в подготвителна работа. Тя е несравнимо по-приятна от алтернативата и обезателно ще ви помогне да създавате с лекота имейлите си още в началото.

Обобщение

  • Писането на промоционални имейли е тежка работа, когато представата ни за него се изчерпва с въвеждане на думи и изречения.
  • То всъщност е комплексен процес от поредица стъпки, нито една от които не трябва да се пропуска.
  • Подготовката е най-често пропусканата стъпка от процеса на писане.
  • По време на нея получавате критичната маса информация, имате свободата да скицирате основните си точки и позволявате на подсъзнанието си да “пише” вместо вас.
  • Има 6 критични въпроса, на които трябва да си отговорите преди да отворите редактора.

Ако смятате тази статия за полезна, моля ви, споделете я на стената си, за да помогнете на блога ми да порасне. Просто кликнете върху фейсбук иконата и разпръснете знанието…

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.

Leave a Comment