Facebook МаркетингСвободна преса

Локален маркетинг с Facebook

Как да напълним с хора заведението, салона или
магазина в квартала с помощта на социалната мрежа

Покрай завоя ми към маркетинга в социалните медии и новия ми клиент – спортен бар „Пета база“, определено съм на вълна локален маркетинг с Facebook.

През последния месец порових доста в нета и прочетох един куп материали по темата. Голяма част от тях не сервираха особено полезна за мен информация, защото се ограничаваха само до това къде да кликнеш, за да създадеш реклама с локален обхват.

Да не говорим, че доста от тях бяха супер неактуални, като например този материал на самите Moz…

Обобщението, което мога да направя е, че локалният маркетинг с Facebook не се отличава драстично от добрите практики за социалните медии като цяло. Това не означава обаче, че не са налице някои особености…

Накратко:

  • Важно е да преследваме дългосрочни цели, защото най-големите ползи от социалната мрежа идват, когато изградим високо ангажирана с бранда ни аудитория.
  • Добре е по всякакъв начин да акцентираме върху локалния фактор като споменаваме града или дори квартала, в който промотираме.
  • Добре е да локализираме дори съдържанието си за по-голямо въздействие. Например: „10 идеи за лудо парти в Люлин“, а не – „10 идеи за лудо парти“, ако рекламираме пред люлинчани.
  • Много е важна офертата, с която искаме да привлечем клиенти на локацията, като не е задължително да предлагаме дълбока отстъпка (от 20% нагоре), но трябва да имаме уникално предложение за продажба, което резонира с тях.
  • Евентите са страхотен начин да се радваме на по-силен елемент „От уста на уста“, но и са нож с две остриета, защото крият риск от „затапване“ на събитието, заради ниска ангажираност (Goning/Interested).
  • Facebook ще обръща все повече внимание на локалните бизнеси и събития.

Както казах малко по-рано, порових се доста в интернет и нацъках доста линкове. Не всеки път оставах очарован от прочетеното, но няколко материала блеснаха в очите ми със своята висока стойност и то поднесена по един приятен начин.

Ето трите най-добри ресурса за локален маркетинг с Facebook, на които попаднах:

How to Use Facebook Advertising to Grow Your Local Business

There’s no better way to advertise for local business than using Facebook advertising. Use these 4 ways and generate more traffic through your door.

https://www.digitalmarketer.com/facebook-advertising-for-local-business/

Няма да крия, че DigitalMarketer.com е един от любимите ми брандове и че общо взето попивам като гъбка почти всичко от него.

В този материал ще откриете не само „механичните подробности“ как да настроите и пуснете реклама с локален обхват, но и едно добро обобщение как да подходите от стратегическа гледна точка. Последното е важно, защото добрите практики може и да са налице, но те трябва да бъдат преведени на „местен език“.

How to Grow A Local Business with Facebook Ads

What if I told you that as a local business, the fastest way to grow your business is with Facebook ads.

http://rickmulready.com/grow-local-business-with-facebook-ads/

Това е вторият ценен материал, на който попаднах и който привежда фундаментите на маркетинга в социалните медии за локално ползване.

Определено си заслужава вниманието.

How Facebook Local Will Affect Local SEO

Five predictions for how Facebook Local will affect local SEO for marketers.

https://blog.marketo.com/2017/11/facebook-local-will-affect-local-seo.html

Това е един топъл, топъл материал от преди няколко дена, в който се говори за новото мобилно приложение на Facebook и как ще повлияе то на локалния маркетинг като цяло.

Накратко: За Facebook локалните бизнеси и събития ще стават все по-важни, особено ако тази апликация набере популярност.

В заключение мога да кажа, че ни очакват добри времена като маркетингови специалисти в тази сфера. Бизнесите, дори най-малките от тях, отдавна са убедени в необходимостта от присъствие във Facebook.

А този завой на мрежата към „локалното“ определено ще увеличи възприятието им, че „само губят, ако не участват“.

Това е повече от приятна новина за всички нас, които искаме да ги спечелим за клиенти….

Ако този материал ви харесва, бихте ли го споделили на стената си във Facebook или в любимата си маркетинг група, за да помогнете на блога ми да порасне?

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.

Leave a Comment