Колонката на Саше

Изграждате ли с кръв и пот ЧУЖДА мечта?

Какво да направите, ако искате светлото ви бъдеще да е нещо повече от светлината в края на тунела след 40-те години къртовски труд без право на пенсия...

Ако вярвате в светлото си бъдеще, но се чудите защо то си остава все така мираж, докато вие работите по-яко и поемате повече отговорности, тогава се подгответе, защото този блог пост ще ви разкрие една реалност, която много ще ви ядоса.

Независимо колко десетки хиляди или дори милиони левове докара на фирмата ви хитрия слоган, който измислите за бранда си или идеята за вирален клип, която избухне в нета, вие ще си останете с твърдата месечна заплата.

Вярно, може да ви наградят с някой тлъст бонус или повишение на възнаграждението…

Може да получите яко хвалби и дори пожизнено място в компанията…

Но реалността е, че това е едно мъничко парче от пая срещу огромната стойност, която сте създали за работодателите или клиентите си.

Вероятно след много мъки, след много опити и грешки по възможно най-бюджетно ориентирания начин, вие сте направили пробив – създали сте високодоходен актив, който ще генерира печалби години наред.

Печалби, които са несъразмерно по-големи от инвестицията във вас, идеите ви и труда ви.

Ако нямате дял или акции в компанията, за която работите, тогава забравете за бъдещето си такова, каквото си го представяте… Вие изграждате чужда мечта, която ще радва повече вашите шефове и по-малко вас самите.

Не казвам, че е нещо непременно лошо да работиш за друг…

Когато нямаш опит, когато нямаш име, когато имаш належаща нужда или когато искаш да проучиш нишата, в която навлизаш – всичко това са добри причини да поработиш на пазара на труда.

Моите убеждения обаче са, че ако искаш светлото ти бъдеще да е нещо повече от светлината в края на тунела след 40-те години къртовски труд без право на пенсия; Ако искаш да го изживееш това бъдеще – тук и сега, тогава трябва да намериш начин да имаш някакви права върху активите, които създаваш.

Това означава да си съдружник или акционер, или дори едноличен собственик…

Да имаш патент или авторско право…

(Знаете ли, че наскоро от блогърския сайт Medium си договориха $132 милиона венчър капитал и знаете ли колко от тези пари отидоха за милионите блогъри, които създават стойността в тази платформа?

Ще кажете: Ако се разделят, говорим за долар-два на човек и ще сте прави, но това не отменя факта, че собствениците могат да продадат компанията след няколко години и съвсем спокойно да се пенсионират милиардери, докато горките блогърчета се чудят как да работят по-здраво за $1000 или $5000 повече на месец.)

Струва ли ви се справедливо?

Всъщност не знам дали тези неща ви ядосват. На мен ми се струват адски несправедливи и побеснявам, когато мисля за тях. Затова работя всячески върху идеята да създавам собствени активи, които носят печалбата от къртовския ми труд на мен.

Ето защо ви съветвам вие също да внимавате и да вземете мерки…

Никога не е късно да започнете да изграждате СОБСТВЕНАТА си мечта!

Това не означава непременно да напуснете работа и да се хвърлите от раз в дълбоките води на предприемачеството. Можете да продължите да работите за който си искате и колкото си искате дълго.

Но през това време действайте и по въпроса с придобиването на активи, които генерират приходи за вас (акции, дялове, патенти, авторско право, имоти).

Друг начин да сбъднете собствената си мечта няма!

Поздрави,
Саше Вучков

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.