ЛюбопитноСвободна преса

Код „Червено“: Ще ви отвее ли новия общ регламент за защита на личните данни?

Имахме две години да се подготвим за него, но
както винаги оставихме нещата за последния момент

На хоризонта се задава предизвестена буря, която заплашва да отвее всичко, за което сте се трудили през годините досега.

С глоби до 20 милиона евро или 4% от оборота, новият европейски регламент за защита на личните данни ще бъде заплаха за почти всеки бизнес по света, включително и българските фирми.

Готови ли сте да преодолеете надвисващата опасност?

Въпросният регламент беше обнародван на 4 май 2016 г. и влиза в сила на 25 май 2018 г. Това означава, че имахме „гратисен период“ от 2 години, за да се подготвим да работим по неговите правила.

Разбира се, в нашата човешка природа е да отлагаме до последния момент, така че много от предприемачите и мениджърите изобщо не са подготвени към момента, а някои от тях дори не знаят за какво става дума.

Confused woman
Нямам идея за какво говориш! (image: Pixabay)

За какво изобщо става дума?

Регламент (ЕС) 2016/679 е нова правна рамка на ЕС за защита на личните данни. Той налага нови изисквания към всички (физически или юридически лица), които обработват такива данни и налага по-строг контрол.

Този законодателен акт влиза в сила веднага на определената дата и се прилага такъв, какъвто е записан, т.е. няма необходимост националните правителства и парламенти да го въвеждат с промяна в националното си законодателство.

EU Flag
Европейският съюз ще има най-затегнатите правила по отношение на личната информация (image: Pixabay)

Ако имате клиенти, който са граждани на ЕС и обработвате по какъвто и да е начин тяхна лична информация, тогава вие влизате в обсега на този регламент, независимо къде по света е регистрирана вашата фирма.

Това означава, че 99.99% от българските компании трябва да покриват строгите изисквaния от месец май догодина.

Защо е важно да сте изрядни?

Защото глобите са чудовищни. До 20 милиона евро или 4% от оборота, което число е по-високо.

Сами разбирате, че подобни суми могат да съсипят един малък или среден бизнес. Могат просто да го заличат от лицето на земята дори и ако не са максималните възможни.

Out of Business
За много бизнеси евентуална глоба може да се окаже непосилна. (image: Pixabay)

И ако си мислите, че комисията за защита на личните данни няма да може да смогне да глоби всички нарушители, тогава помислите пак:

Ако разчитате на подобна хипотеза, тогава се поставяте в доста уязвима позиция, защото всеки ваш конкурент или недоволен клиент, бизнес партньор или завистлив съсед ще може да ви атакува, като подаде сигнал и насочи вниманието на комисията точно към вас.

Затова е важно да направите всичко възможно да работите законосъобразно.

Ако смятате тази статия за полезна, моля ви, споделете я на стената си, за да помогнете на блога ми да порасне. Просто кликнете върху фейсбук иконата и разпръснете знанието…

Как да се подготвите?

В този материал ще ви насоча към няколко ресурса, които ще ви дадат почти всичката необходима информация, за да знаете как да защитите личните данни на клиентите и служителите си.

Каквото остане, ще бъде засегнато в следващи материали. Те ще обсъждат предимно как да сте коректни от гледна точка на различните направления на дигиталния маркетинг.

Преди всичко почерпете от извора

Най-напред ще ви препоръчам да се запознаете със самия регламент.

Текстът е обемен (88 стр.), но не е непосилен. Малко е сух за четене. Не го е писал Сет Годин, ако ме разбирате… Но в крайна сметка е критично важно да се запознаете с него, защото касае пряко цялата ни дейност на специалисти по дигитален маркетинг.

Know the Rules of GDPR
Непознаването на закона не оправдава престъпването му. (image: Pixabay)

Можете да го откриете на български език на уеб сайта на Комисията за защита на личните данни:

https://www.cpdp.bg/index.php?p=element&aid=1099

Не се притеснявайте, ако някои моменти не са ви много ясни, докато четете. Следващият материал ще ви помогне да си изясните нещата…

Ключът за по-доброто разбиране на регламента

Иска ми се да ви насоча към GDPR Handbook: Unlocking the EU General Data Protection Regulation на кантората White&Case.

Key for Unlocking GDPR
Отключете смисъла на регламента. (image: Pixabay)

Наръчникът е няколко идеи по-четим, но пък ми изглежда по-обемен. Има цели 20 глави, които разглеждат някои ключови моменти от регламента и предоставят техен анализ, включително сравнения с настоящите правила, които все още действат.

Определено ще получите по-ясна представа за какво става дума тук:

https://www.whitecase.com/publications/article/gdpr-handbook-unlocking-eu-general-data-protection-regulation

И ако се чудите как всичко прочетено до момента касае работата ви, тогава хвърлете едно око на следващия материал…

Ако смятате тази статия за полезна, моля ви, споделете я на стената си, за да помогнете на блога ми да порасне. Просто кликнете върху фейсбук иконата и разпръснете знанието…

Влиянието на новия регламент върху дигиталния маркетинг

За финал съм ви приготвил този бърз анализ от Steven MacDonald на сайта на SuperOffice.com. В него се засяга най-ключовото от регламента през призмата на маркетинга.

За мен това е най-интересното четиво от поредицата:

https://www.superoffice.com/blog/gdpr-marketing/

Big Data and GDPR
Големите данни са ценен актив, но точно те са основната мишена на новия регламент. (image: Pixabay)

Датата 25 май 2018 г. ще ни се стовари след по-малко от 6 месеца. И предизвестената буря ще е не просто силна. Тя ще разтърси из основни бизнес климата, защото предлага смяна на парадигмата. Или по-скоро връщане към естествения ред – властта да е в ръцете на потребителите.

До момента можехме да събираме сравнително лесно каквато си поискаме информация за клиентите си, а новите технологии я превърнаха в най-ценният ресурс на планетата.

Ресурс, който обаче принадлежи на отделния индивид, защото засяга пряко неприкосновеността му.

Затова трябваше да му бъде върната цялата власт над него.

Общият регламент за защита на данните е поредната крачка в тази посока и както личи – от Брюксел не се шегуват. Така че не отлагайте повече и се погрижете да обработвате законосъобразно личните данни, с които разполагате.

Бурята няма да ви подмине…

Очаквайте следващите материали по темата, защото в тях ще засегна конкретни мерки, които да предприемете, за да сте сигурни, че работите според закона като специалисти по дигитален маркетинг. Ще си говорим за бисквитките, имейл маркетинга, ремаркетинга, големите данни, онлайн магазините и други интересни теми, които пряко засягат дейността ни онлайн.

Обобщение

  • От 25 май 2018 г. влиза в сила нов регламент за защита на личните данни, който въвежда по-строги изисквания и контрол върху лицата, боравещи с такива.
  • Глобите са чудовищно високи: до 20 милиона евро или 4% от оборота, което число е по-високо.
  • Регламентът връща властта в ръцете на потребителите и променя драстично работата на специалиста по дигитален маркетинг.

Ако смятате тази статия за полезна, моля ви, споделете я на стената си, за да помогнете на блога ми да порасне. Просто кликнете върху фейсбук иконата и разпръснете знанието…

Изображение: PublicDomainPictures / Pixabay

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.

Leave a Comment