SEO Копирайтинг 2.0Свободна преса

Може ли този шедьовър да напомпа докрай трафика ви от Google?

Открийте този нестандартен начин да получите максимума трафик от търсачките и вашата позиция в тях.

„Всеки майстор на света се опитва да изработи шедьовър, който да звучи така…“

Това твърдят днешните топ артисти, които са имали честта да се докоснат до цигулката „Вийотан Гуарнери“, наскоро продадена за 16 милиона долара.

Не е зле за 276-годишен инструмент, нали?

Разбира се, „Вийотан Гуарнери“ е повече от инструмент…

Тази цигулка е твърдото доказателство, че понякога годинките не само не водят до разпад и забвение, но напротив – превръщат в еталон своята „жертва“. Правят я почти безсмъртна. Тук, в материалния свят.

Такава е ситуацията и с шедьовъра в копирайтърската ми колекция от техники, който ще ви представя след малко. Той е малко по-млад от цигулката на лютиера Гуарнери дел Джезу, но също като нея служи за еталон, който се представя не по-зле днес, отколкото преди стотина години.

Въпросът обаче не е колко е
стар и добре известен

А как да го използваме така, че да максимизираме трафика, който получаваме от търсачките. Т.е. да хвърлим нова перспектива върху него и малко или много да допринесем за неговото увековечаване, като ефикасна техника дори в нашите модерни времена.

Вижте… Често залитаме по новото и лъскавото без да си даваме сметка, че понякога е по-добре просто да заложим на онова, което вече се е доказало. Онова, което е помагало безброй пъти на хората преди нас и което ще помага и на онези след нас.

Разбира се, тук не става дума да сме тесногръди. Става дума за това да сме внимателни и да се водим по резултатите, които получаваме, а не от „секси статуса“ на новото или модерното.

Кой е този толкова ценен шедьовър
на копирайтърската мисъл?

Става дума за вечната AIDA, която ни намигва предизвикателно от рекламата по телевизора или пък от рекламното каре в списанието. Говорим за акронима на Внимание (Attention), Интерес (Interest), Желание (Desire) и Действие (Action).

Говорим за топ техниката за убеждаване и мотивиране.

AIDA се споменава за първи път от рекламиста Елиъс Люис през далечната 1898 г.

От тогава до сега тя претърпява известно развитие и дори има няколко нови разработки, които стъпват на нея. Но като цяло AIDA си е AIDA вече 119 години.

И няма да сгреша, ако я нарека „най-популярна в копирайтинг и маркетинг средите“.

Но…

Как точно се използва вековната AIDA
за привличане на трафик от Google?

След малко ще отговоря и на този въпрос, но първо нека ви кажа, че има две условия, които трябва да изпълните, за да получите максимална полза от нея.

Първо. Много е важно да смените перспективата си, когато стигнете до етапа да мислите за това как се визуализира снипета на дадена ваша страница в Google. За да извлечете максимална полза, трябва да погледнете на страницата си като на продукт, който искате да рекламирате.

И второ. Може да ви прозвучи абсурдно, но погледнете на снипетите на Google като на рекламни карета в списание, чиято задача е да убедят потребителите да „купят“ вашия „продукт“. Т.е. да кликнат на линка към сайта ви.

Когато смените перспективата си по този начин, ще развържете ръцете си да бъдете убедителни и въздействащи по начин, който не можете, ако гледате на страницата си като на парче съдържание, което трябва да осведоми за нещо.

Ще ви позволи да „дразните“ и да събудите любопитството на потребителя за онова, което се крие отвъд кликването.

Каква е ползата от всичко това?

Ако съобразите „рекламното си каре“ (снипета в Google) с профила на целевите си потребители и се справите сравнително добре с текста му, тогава то ще изпъква на страницата с резултатите.

То ще изпъква в очите на вашите потребители и те ще го забелязват независимо дали заема първа или последна позиция. На първа или втора страница. Стига да влезе в полезрението им.

Така ще оберете повече кликове. Гугъл ще забележи. Ще издигне страницата ви на по-висока позиция, за да тества дали и там събира кликове. Тя ще събере още повече… И така кръгът се затваря.

Как точно да постигнете това
максимизиране на кликовете?

Много е просто:

Гледате на страницата си като на продукт за продан и гледате на снипета си като на рекламно каре в списание. След това просто прилагате AIDA, за да създадете карето.

Първата задача според техниката е да привлечете внимание.

Как снипетът ви в Google
да привлича внимание

Общото правило е, че за да привлече вниманието, вашият снипет трябва да се набива на очи. Това означава, че той трябва да е различен от другите около него.

Основните елементи на вашето „каре“, които привличат вниманието са:

 • Title тага на страницата

Добре е той да включва ключовата дума, но не и да се ограничава само до нея. Т.е. добре е да използвате модификатори, които комуникират конкретна полза за потребителите. (Пример: Тайтъла на една начална страница може да не е просто „Съдържание за маркетинг“, а „Топ съдържание за маркетинг през 2018 г.“. Двете неща са свързани, но има голяма разлика между тях.)

 • Визуализираните микроданни (дата, звездички, картинка)

Те изпъкват в търсачката и правят снипета по забележим на фона на другите, ако при тях не се визуализира нищо.

 • Цялостната визия на снипета

Можете да повлияете на цялостната му визия като добавите специални символи в заглавието или описанието

 • URL-ът

Можете да добавите ключовата си дума, но винаги се старайте линкът да изглежда легитимен и да вдъхва доверие.

След като настроите всички тези елементи и привлечете вниманието на потребителите, идва ред на това да събудите техния интерес.

Как снипетът ви в Google
да събужда интерес

За да събудите интереса, трябва да кажете нещо интересно. За да кажете нещо интересно, трябва да знаете какво интересува целевите ви потребители.

За щастие това лесно може да се определи…

Те със сигурност се интересуват от темите около ключовата фраза, която са въвели. Оттам нататък как точно ще модифицирате тази фраза зависи доколко добре сте проучили аудиторията си и нейните нужди.

Основните елементи на вашето „каре“, които могат да събуждат интерес са:

 • Title тага на страницата

Той трябва да събужда любопитството на потребителя. Това зависи до голяма степен от модификаторите, които използвате.

 • Визуализираните микроданни

Те комуникират някакъв род предимство, което събужда любопитството. Например скорошната дата комуникира навременност и релевантност, а петте звездички комуникират качество и добри отзиви от предишни клиенти.

 •  Описанието

Важно е то да не дава цялата информация, а да каже само толкова и само онова, което ще събуди любопитство.

Ако вашето „каре“ успее да събуди интерес, тогава идва ред да провокирате с него и желание.

Как снипетът ви в Google
да провокира желание за клик

Тук ключова роля играе колко добре познавате потребителите си.

Ако ги познавате добре, тогава знаете какво търсят във вашия тип продукти или по вашата тема. Какви конкретни ползи черпят от тях, какъв конкретен краен резултат се надяват да постигнат и каква оферта би накарала сърцето им да заиграе.

Важно е да споменете в мета описанието най-важните от тези неща, като се стремите да създадете някаква интрига…

Пример за описание без интрига:

„Купете два ножа и ще получите подарък книга с рецепти + безплатна доставка.“

Същото описание, но с малко интрига:

„Купете два ножа и ще получите безплатен подарък + безплатна доставка. Кликнете на линка, за да откриете какъв подарък ви очаква…“

Ако търся ножове, може и да ми харесва идеята да получа с тях книга с рецепти. Но може и да не ми хареса. Със сигурност обаче ще ми хареса да получа подарък и аз лично бих кликнал, за да разбера за какво става дума.

И след като сте събудили това желание за клик, идва ред на призива за действие…

Как да призовете потребителите
за действие в снипета си

Досега сте успели да привлечете вниманието на потребителите; Успели сте да събудите интереса им и също така сте успели да разпалите любопитство и желание в тях. В този момент те определено искат да кликнат. Но може би имат нужда от малко побутване. От малко напомняне какво се очаква от тях.

Така че просто си поискайте кликването…

Не изисква ли твърде много
усилия прилагането на AIDA?

Определено изисква усилия…

Не съм ви обещавал, че ще бъде лесно.

Но все пак…

Ако овладеете AIDA добре, тя ще се запечати дълбоко в съзнанието ви и с времето ще започнете да я използвате автоматично всеки път, когато има място за нея.

Трудното е да започнете…

Трудното е да положите усилия да я разберете и да я приложите съзнателно десетина пъти, докато се запечата.

Но ако искате да обирате максимум кликове и да си напомпате трафика от търсачките до краен предел, няма как да минете без ефикасни „рекламни карета“. И използването на AIDA е начин да ги получите. За всяка една от своите страници. За всеки един сайт, по който работите.

Имайте предвид, че конкуренцията само ще нараства през следващите години, а ефикасното „рекламно каре“ е левъридж, който отива отвъд технологиите и алгоритмите. Който отива право в ума и сетивата на целевите ви потребителите.

Точно както изящната музика от струните на цигулката-шедьовър „Вийотан Гуарнери“…

Обобщение

 • Когато говорим за снипети в Google, нашите страници са продукти, а снипетите – рекламни карета, които продават тези продукти.
 • AIDA е перфектния инструмент за създаването на тези „рекламни карета“
 • Ефикасните карета са левъридж, който ви издига над алгоритмите и конкуренцията
 • Повече кликове <=> По-добро класиране <=> Максимум трафик

 

Ако харесвате тази статия и смятате, че е полезна, бихте ли я споделили във Facebook като натиснете съответния бутон по-долу…

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.

4 thoughts on “Може ли този шедьовър да напомпа
докрай трафика ви от Google?

Leave a Comment