Свободна пресаСоциални медии

Скорострелче Ем, Фаза II: Труд и творчество на макс в социалните медии

Как да създаваме реална стойност за бизнеса възможно най-лесно, бързо и евтино…

Все едно беше вчера, когато тръпнех в очакване пред бюрото на г-жа Маева, докато тя загребва със замах Снежанка от купичката ми. Беше в края на часа по “Труд и творчество” с акцент върху готварството.

Развълнувано дете
Вълнението ни преди час по „Труд и творчество“

Всички ученици бяхме развълнувани…

Тези часове бяха най-яките за нас и определено нищо не можеше да се мери с готвенето на любимото ти ядене. С него не можеше да се мери дори тъкането на детски стан предишната седмица.

Учебната ни стая си имаше печки, маси и прочее необходими реквизити. Те бяха морално остарели дори за стандартите преди повече от 25 години. Но с това разполагахме.

С това бяхме повече от доволни…

Двете супени лъжици Снежанка, които приготвих, ми костваха четири кисели млека, малко краставица, чесън, сол и сърцето на едно дете, което не може да спре да се облизва, докато се опитва да изцеди млякото.

Няма да забравя неподправената си завист, която изпитах, наблюдавайки как г-жа Маева загребва и мляска, за да усети вкуса. Няма да забравя и думите ѝ:

– Само това ли е? Отлично – шестица.

Именно в този момент се формира в детската ми психика моята собствена химера – млечната салата, която никога не опитах. Шансът ми отново да направя такава е колкото шансът ми отново да съм 8-годишен в час по труд и творчество.

Слава Богу, трудът и творчеството за социалните медии са далеч по щадящи психичното здраве.

(Въпреки че ако са намесени хейтъри-преследвачи, с каквито съм имал досег навремето, играта може доста да загрубее. Но това е друга история за друг материал…)

Въпросът е, че същината на нашата работа, по която ни преценяват всички, е точно във…

Фаза II. Създаване на съдържание

Безкрайното планиране и подготовката при първата фаза бяха необходими, за да можем да действаме възможно най-лесно и бързо тук.

Тази фаза обаче e достатъчно трудоемка…

Колкото повече съдържание искаме да публикуваме, толкова повече време, усилия и бюджет отнема тя. И все пак вложените ресурси ще са в пъти по-малко, отколкото ако подходим към създаването на контент несистематично.

Ключовият момент е, че именно при настоящата Фаза II на системата генерираме реална стойност за бизнеса и неговите клиенти. Тук е “екшъна” така да се каже.

Пони, което ака във фунийки за сладолед
Системата „Скорострелче Ем“ в една картинка…

Как да изстискаме максимална продуктивност от себе си с работа на големи блокове от време

Когато седнем да творим за социалните медии, нашият мозък има нужда от определено време и количество подготовка, докато загрее и е готов да работи с пълния си капацитет.

Това е нещо като карането на колело. Когато тръгваме от спряло положение, имаме нужда да приложим цялата тежест на тялото си, за да започнем да се движим. После, когато наберем скорост и започнем да балансираме, въртенето на педалите изисква много по-малко усилия, за да останем в движение.

А сега нека си представим, че тръгваме и спираме на всеки 10 метра…

Колко по-неефикасно е подобно каране и колко повече енергия ни струва?

Подобен е резултатът и когато създаваме съдържание на парче. Днес един фотос с цитат за Фейсбук, утре една снимка с вдъхновяваща история за Инстаграм… Всеки път мозъкът ни минава през всичките усилия да се раздвижи само за да спре отново почти веднага.

Много по-ефикасно е да подхванем поредици от контент, докато работим в достатъчно големи блокове от време без да прекъсваме.

Така се налага да загряваме само веднъж, а ритъмът после се поддържа по-лесно не само поради факта, че сме топли, но и защото в предишната фаза взехме редица ключови решения, които няма да се налага да взимаме отново и отново тук.

 • Решили сме какви цели преследваме
 • Решили сме в кои социални медии ще ги преследваме
 • Избрали сме темите
 • Решили сме какви формати ще използваме
 • Изработили сме си темплейти
 • Знаем от какви количества имаме нужда

В тази ситуация трябва да изберем с кой темплейт ще работим и оттук-нататък всичко друго се подразбира. Остава ни само да създадем конкретното съдържание и да го форматираме по предопределения начин.

Понякога това е толкова лесно, че чак монотонно и глупаво.

Мистър Бийн и неговата смешна физиономия
Физиономията, която правиш на колегата отсреща, когато се отегчиш

И все пак “монотонно и глупаво” е за фракция от времето ни. После няма да ни се наложи да го правим седмици наред, а в някои случаи – повече от няколко месеца. Така че определено си заслужава “жертвата” да бъдем отегчени няколко часа.

Разбира се, как използваме времето си не е единствения фактор за супер продуктивност…

Как да изстискаме максимална продуктивност от себе си с декомпозиране

Създаването на съдържание е сложна задача. То включва набор от дейности, които трябва да се извършат, за да получим готов за публикуване материал.

Например при изготвяне на снимка с цитат за Инстаграм тези дейности включват:

 • Откриване на цитат
 • Откриване на подходяща снимка
 • Комбиниране на цитата и снимката
 • Избор на хаш тагове
 • И други

Ако действаме винаги в тази последователност, губим доста време в превключване на различни режими. Много по-бързо и лесно е първо да открием колекция от 60 добри цитата, след това да намерим визия за всеки един от тях и накрая просто да ги прекараме през темплейта.

Не случайно разделението на труда е едно от най-значимите постижения на човешкото общество. Въпреки че е възможно да вършим всичките задачи сами, все пак можем да се възползваме от предимствата на разделението дори в тази ситуация.

Просто взимаме всяка дейност поотделно и свършваме възможно най-голям обем от работа…

Критично условие за успех на системата

Всичко дотук няма да ни бъде полезно, ако не се фокусираме правилно.

Препоръчително е в началото да работим по материали за един проект. Как точно ще подходим зависи от проекта. Например можем да изберем един темплейт и да създадем всичкото съдържание, от което имате нужда за него.

Но това не е единствената възможност…

Можем още да вземем един цитат и да го прекараме през всичките темплейти за цитати за отделните социални медии. Или пък да вземем една идея за контент и да я прекараме през темплейтите за различните формати на една от социалните медии.

Тези неща се установяват в движение…

Но е важно да сме фокусирани, защото иначе губим повечето от ползите на Фаза II, за които говорихме досега.

В същото време това не означава, че трябва да обръщаме внимание само и единствено на един проект през деня. Определено можем да работим по няколко, но е важно да го правим в отделни блокове от време. Като така не само не се забавяме, но и сме по-продуктивни заради разнообразието, което се внася в общата картинка.

Много е трудно да вършиш монотонни дейности по един и същ проект в три последователни блока от по 2 часа. Но ако в различните блокове работиш по различни проекти, това създава интрига и ти дава нов прилив на енергия.

Както казах по-рано, Фаза II на Скрострелче Ем e интересна, защото при нея се случва действието – реалното създаване на стойност. И системата спокойно може да приключи тук.

Аз обаче съм включил и трета фаза, при която играта те поглъща, почти както г-жа Маева погълна домашната ми Снежанка на две хапки.

За нея ще си говорим в следващия материал…

Обобщение

 • Когато създаваме контент, ние създаваме реална стойност за бизнеса и клиентите.
 • Работата на големи блокове от време е за предпочитане, защото ни позволява да изготвяме серии от материали.
 • Декомпозирането на сложните задачи ни помага да сме по-ефикасни, защото не се налага постоянно да жонглираме с разнородни дейности.
 • Критично условие за успех със системата “Скорострелче Ем“ е умението ни да се фокусираме правилно върху един проект.
 • Можем да работим по множество проекти през деня, но е важно всеки един от тях да си има собствен блок от време, в който ангажира цялото ни внимание.

 

Към „Скорострелче Ем: 3-фазова система за ускорено творчество в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза I: 6 критични решения за ускорено творчество в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза II: Труд и творчество на макс в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза III: Троица подходи за максимална възвръщаемост от контента“

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.