Свободна пресаСоциални медии

Скорострелче Ем, Фаза I: 6 критични решения за ускорено творчество в социалните медии

Представете си, че един ден Торнадото на Дороти ви отнася във фитнеса…

И нямате никаква представа какво правите там – ще тренирате ли изобщо, какви упражнения да изберете, с какви тежести, по колко повторения и серии. Нищо. Пълна мъгла.

Нещо повече…

Минавате покрай красивите девойки (или пичове) на бягащите пътеки. Поглеждате наляво и се удряте по челото при вида на “голямото желязно нещо” там, което някой ден ще разберете, че се нарича “Смит машина”.

Смит машина
Голямото желязно нещо

Горе-долу това ми се случи преди няколко седмици, когато ми хрумна да прескоча до онази част на фитнес залата, която дори не забелязвах по-рано. Намерението ми беше да почна да тренирам и друго, освен кардио на пътеките.

Отне ми 20 минути само за да зяпам какво оборудване имам на разположение и вероятно нямаше да изляза от там няколко дена, ако бях тръгнал да си съставям тренировъчна програма на място. (Не, че не съм способен на подобна глупотевина)

Важното в случая е, че изстисках от нищожните си резерви капка разум и реших този път да не тренирам.

Няколко дни по-късно и след една дузина часове, прекарани в четене по темата, отидох в залата и направих първата си тренировка с тежести от години за има-няма 45 минути. И то при положение, че повечето от времето си зяпах в телефона, за да чета инструкции на китайски как се правят упражненията.

Днес тази тренировка ми отне 25 минути.

Разказвам ви това с идеята да ви илюстрирам колко време спестява планирането и подготовката. Без никакъв план – щях да се лутам безкрайно в залата, с първоначалния план – успях да направя цяла тренировка, а като се отраках в планираните упражнения – съкратих на половина минутите.

Затова лесно можем да заключим, че Фаза I “Планиране и подготовка” на системата “Скорострелче Ем” е ключов момент, от който зависи дали ще постигнем обещаните резултати в предишния материал от серията.

Тогава си говорихме, че социалните медии са вечно гладни за съдържание. Стана дума и за това, че Скорострелче Ем ни помага да създаваме материали за тях поне двойно по-бързо в многократно по-големи количества.

За да се случи това обаче, трябва да се подготвим добре…

Фаза I. Планиране и подготовка

Представям си колко ви е втръснало да четете за стратегическата част на маркетинга в социалните медии. Безброй материали по темата ни заливат ежедневно. Така че е нормално да ви е дотегнало.

Отегчено бебе
Реакцията ми, когато ми пробутват още приказки за стратегии…

И все пак…

Системата ни няма да е пълна, ако не ви споделя за тази част от нея.

Тя е факторът, който води до спестяване на по-голямата порция от времето, прекарано в труд и творчество. Тя е ключов момент, при който можем да работим “през пръсти”, но това само ще ни лиши от пълния потенциал на Скорострелче Ем.

Лошата новина е, че планирането и подготовката отнемат няколко часа. Отнемат и усилия. И колкото повече се постараем сега, толкова повече ще ни върви по-нататък, понеже ще стъпваме на здрава основа.

Добрата новина е, че тези неща се правят веднъж, след което само се обновяват, за да отговарят на промените в бизнеса и социалните мрежи.

Ако си свършим работата тук, тогава рядко ще ни се налага да правим кардинални промени, освен ако сами не решим, че е време за по-голям “ъпдейт” или завой в друга посока.

Аз съм човек, който обожава да мисли стратегически и затова тази фаза ми е една от любимите. От друга страна ми се налага да си налагам дисциплина, когато става дума за тактическата част. При някои колеги е обратното – те обичат конкретните ситуации и детайлите, а пък стратегическото мислене не ги влече натурално.

Каквато и да е ситуацията, като специалисти, трябва да умеем да “гравитираме” около и двата центъра, за да постигаме целите си по възможно най-ефикасния начин.

Но да се върнем на планирането и подготовката…

В нашия случай те включват 6 решения, които трябва да вземем предварително:

 • Какви цели ще преследваме
 • С кои социални мрежи ще работим
 • Какви формати ще използваме
 • На какви теми ще създаваме съдържание
 • На какви темплейти ще разчитаме
 • От какви количества имаме нужда

Нека разгледаме всяко едно от тези решения по-подробно…

Какви цели ще преследваме?

Основни категории цели

 1. Достигане до по-широка аудитория
 2. Изграждане на бранд
 3. Взаимодействие с читателите
 4. Взаимодействие с инфлуенсъри
 5. Повишаване на лоялността
 6. Привличане на посетители на място
 7. Обслужване на клиенти
 8. Генериране на продажби
 9. Генериране на лийдове

Присъствието ни в социалните мрежи трябва да е в полза на някаква бизнес цел, постигането на която ни позволява да съществуваме успешно на пазара.

Тази цел направлява всяко наше действие и всяко наше действие се следи дали допринася за постигането ѝ. Ако нещо, което правим не ни помага да я постигнем, тогава то е вредно дори когато е последна мода в бранша.

Можем да имаме повече от една цели, но е важно те да са приоритизирани. Добър вариант за последното е да изберем една основна и от една до три второстепенни, за които също ще се борим.

Всичко в повече крие риска да разсее усилията ни в твърде много посоки и поради тази причина да не постигнем нищо съществено. Ако искаме изключителни резултати, тогава трябва да заложим на изключителни усилия, което няма как да се случи, когато не фокусираме времето и енергията си.

Затова избираме най-важните бизнес резултати, които ни гарантират успех и се съсредоточаваме върху тях.

 

Усмихнато бебе
Така изглеждам 5 минути преди да се съсредоточа. Слава богу, че няма снимки на бебета, които показват как изглеждам след това.

След като изберем към какво се целим, трябва да решим:

С кои социални медии ще постигнем целите си?

В мрежата има стотици материали и по този въпрос, така че няма да му отделяме много внимание…

Най-важните фактори, за които да се оглеждаме са:

 • Целевата ни група използва ли медията?
 • Културата и форматите й подходящи ли са за целта ни?
 • Можем ли да я използваме печелившо?

Не всяка социална медия е подходяща за проекта ни, така че трябва да преценим в коя от тях да фокусирате времето, усилията и бюджета си. Също така не можем да използваме рентабилно всичките накуп. Поне не и в началото.

Една добра и бюджетно ориентирана стратегия по този случай е постепенното разширяване на обхвата.

Това означава, че започваме с една или две социални медии, при които концентрираме всичките си усилия да изведем присъствието си в тях на печалба.

Когато постигнем добра възвръщаемост, можем да разчитаме на инерционните сили да поддържат присъствието ни и да отклоним част от вниманието си в друга посока. Тогава ще имаме и повече ресурси – не само бюджет, но и доверие от ръководството или клиента – с които да добавим нови попълнения в микса.

След като изберем социалните медии, следва да решим…

Какви формати ще използваме?

Различните социални медии предлагат различни формати за публикуване.

При някои от тях имаме широк избор, а при други – не чак толкова. Важно е да отбележим, че голямото разнообразие на формати не ни задължава да се възползваме от всеки един от тях. Също така ограниченият избор не ни спира да предлагаме разнообразно съдържание.

5х5 офроуд формати

 • Списък
 • Ръководство
 • Новина
 • Въпрос/Отговор
 • Проблем/Решение

Умножете ги по тези:

 • Текст
 • Картинка
 • Презентация
 • Аудио
 • Видео

И тук важат някои от правилата, които приложихме за избор на социални медии.

Преди всичко е важно да изберем само формати, с които ще постигнем бизнес целите си. Освен това е важно да направим стегнат избор, защото колкото повече сложим в кошницата, толкова повече съдържание ще трябва да публикуваме, а никой от нас няма ресурсите да бълва неограничени количества.

От друга страна, в началото на проекта може би няма да сме наясно кои формати ще ни свършат най-много работа. Затова ще трябва да подходим стратегически и тук. Ще тестваме един по един възможните варианти, като задържаме онези с най-добри резултати и отхвърляме останалите.

В един момент ще ни се наложи да режем “живо месо”, т.е. формати с добри показатели, за да постигнем най-добра рентабилност в рамките на бюджета, с който разполагаме.

Това вече ни прехвърля от сферата на науката към сферата на изкуството в професията ни…

Художник
Какво рисуваме в ума на клиентите си….

Доста изкуство има и при следващото решение:

На какви теми да творим?

Изборът на теми рядко е лесна задача, но ако проучим целевата си аудитория и си оставим свободно място за тестове, тогава можем да направим приемлив избор още в началото на проекта.

С времето ще успеем да напипаме пулса на потребителите и да установим кои теми са подходящи за тях. Промени със сигурност ще има в това отношение, но е важно да започнем с набор от конкретни неща, за които ще говорим.

От друга страна, избраните теми не трябва да са прекалено конкретни, понеже бързо ще изчерпаме идеите си за материали, особено със система като Скорострелче Ем.

Предимството да решим предварително за какво ще говорим се крие в това, че ни спестява много главоблъсканици, когато сядаме да го правим. Вместо всеки път да се напъваме креативно, просто отваряме бележника си и взимаме темата по реда й.

Това прави работата ни много, много по-лесна.

И ни позволява да планираме съдържанието си за дълги периоди напред. Като после ни остава само да открием как бързо и лесно да го създадем.

За това ни помага изключително много следващото решение…

На какви темплейти ще разчитаме?

Това решение може да бъде едно от най-предизвикателните за специалиста, защото е мултидисциплинарно и изисква от него да има поне общи познания по писане, графичен дизайн, фотография, брандинг, видео заснемане, аудио обработка и други. Също така изготвянето на темплейти налага и да използваме скъп софтуер от ранга на Illustrator и Photoshop.

Човека - оркестър
На специалиста по дигитален маркетинг често му се налага да е човека-оркестър…

Ако сме част от екип, тогава е важно да работим с колегите си в тясно сътрудничество и да гарантираме, че темплейтите, които създаваме:

 • са лесни за използване;
 • отразяват идентичността на бранда;
 • вписват се идеално в конкретния формат;
 • позволяват постигането на целта.

Ако сме соло професионалисти, тогава ни е по-лесно да направим нещата, както си ги представяме, но ще сме по-натоварени и ще има компромиси с качеството, защото е трудно да сме тесни специалисти във всичките замесени дисциплини.

Аз например специализирам в писането и имам добра представа от брандинг. Едва отскоро полагам усилия да се образовам в сферата на графичния дизайн, а при снимането и фото обработката съм съвсем бос. Затова залагам на силните си черти и ако наблюдавате работата ми, ще забележите, че всичко мое включва добра доза текст.

Това не означава, че не използвам красиви фотографии и други елементи, но те са предимно безплатни ресурси от мрежата, които не винаги са точно каквото търся.

Какво всъщност е темплейт?

Примери за темплейти
Можете ли да откриете приликите и разликите?

Темплейтът е пресечната точка между стратегията и тактиките. Той включва повтаряема форма и елементи при всички “парчета”, които го следват. Именно тази форма и елементи премахват нуждата всеки път да се започва с дизайна от нулата и ускоряват значително творчеството.

Разбира се, това идва на цената на еднообразие, което крие опасност да отегчи потребителите. Ако те виждат твърде често подобни визии, рискът е да спрат да им обръщат внимание, тъй като имат усещане за нещо “старо и познато”. Противодействието е да използваме няколко формата, с няколко теми, с няколко темплейта и прочее.

От друга страна, разчитането на темплейти помага за изграждане на бранд идентичност, както и навици на консумация.

Затова е важно да им обърнем специално внимание и да работим върху тях, докато не постигнем достатъчно добър резултат. Обикновено колкото повече ги използваме, толкова повече ни хрумват идеи как да ги изпипаме докрай.

Само от нас зависи дали ще приложим всичко, което ни хрумне или ще направим компромиси, защото все пак никой няма времето да е перфекционист. Всички имаме крайни срокове и други задачи за вършене.

След като сме готови тук, идва ред на последното решение, което ще вземем за днес:

От какво количество имаме нужда?

Изясняването на количеството е важен момент, защото колкото по-неясно е числото, толкова повече намалява възможността ни да творим съдържание за дълги периоди напред.

Ако имаме рубрика “Цитат на деня” и тя върви пет дни в седмицата, тогава имаме нужда от поне 20 парчета всеки месец. При такава голяма яснота, ако се отракаме в системата Скорострелче Ем, нищо не ни пречи в рамките на ден или два да си приготвим необходимите материали за 3 месеца напред.

Другата крайност са новините…

Ако имаме рубрика “Новини от бранша”, тогава няма как да създаваме предварително, защото няма как да предвидим какво ще е новото другата седмица, утре или дори след един час. Това налага да пишем в движение подобни материали.

Стратегическият подход е да имаме здравословен микс от неща в двете крайности. Т.е. един определен брой редовни рубрики и един определен брой свободни “слотове”, които запълваме, когато се наложи.

Колко да е едното или другото зависи от преценката ни на специалисти, конкретния проект и от предишните 5 решения, които взехме.

Когато изясним необходимото количество от всеки темплейт, вече сме готови да действаме…

Остава ни само да стигнем до “залата” и да подхванем “голямото желязно нещо”, за да се напомпаме като анаболни зверове с тонове съдържание. И най-изпипаните планове са излишни, ако не се вкарат в употреба и точно това ще направим в следващия материал от серията, който носи звучното заглавие:

Скорострелче Ем, Фаза II: Труд и творчество на макс в социалните медии

А сега тропнете с лачените си обувки, за да напуснете фитнеса на магьосника от Оз и да се върнете там, където ви сварихме в началото на този болезнено дълъг материал.

Обобщение

 • Липсата на план и подготовка ни обрича да се лутаме и да губим време в чуденка какво да правим и какъв да бъде следващия ни ход.
 • Има 6 решения, които е важно да вземем предварително, за да ни се отворят вратите за ускорено творчество.
 • Темплейтите са пресечната точка между стратегията и тактиките в системата “Скорострелче Ем”
 • Голямото желязно нещо се нарича “Смит машина”

Бъдете онлайн и другата събота, за да се запознаете с Фаза II на системата…

 

Към „Скорострелче Ем: 3-фазова система за ускорено творчество в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза I: 6 критични решения за ускорено творчество в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза II: Труд и творчество на макс в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза III: Троица подходи за максимална възвръщаемост от контента“

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.

Leave a Comment