Свободна пресаСоциални медии

Скорострелче Ем, Фаза III: Троица подходи за максимална възвръщаемост от контента

Още помня разочарования тон на баща ми, който след подробни инструкции ме е пратил до магазина, а аз съм му донесъл бира в кафяви бутилки.

– Зелени, моeто момче, зелени ти казах да купиш – ме порицаваше той с престорено търпение, докато върти бутилката срещу светлината.

И ставаше още по-весело, когато наистина се виждаха парцали в нея.

Смешна физиономия на момиченце
Физиономията на всички, родени след 1990-та, докато четат историята ми за бирените шишета…

Ходи му обяснявай, че не е имало от другите…

Не знам какъв беше този заговор да правят два цвята шишета и то при една и съща марка. Който го беше измислил това недоразумение, вероятно заслужаваше да го заточат на някой остров да рециклира стъкло до края на живота си.

Толкова мъмрене и наказания е донесъл пъкления му план на невръстните деца на деведесетте, че и подобно заточение сигурно му е малко.

Но да се върнем на стъклените бутилки…

Независимо дали говорим за зелени, кафяви или бенбени, тяхното най-голямо предимство е, че могат да се използват отново и отново. Повторната им употреба разпределя разходите за производството им и така с времето цената им започва да клони към нулата.

Същото се случва и когато преизползваме съдържание.

Точно за това ще си говорим в тази фаза на системата “Скорострелче Ем”, която носи звучното име:

Фаза III. Управление на съдържанието

След като приложим втората фаза на системата няколко пъти, ще се окаже, че имаме купища съдържание, готово за публикуване. Тогава ще започне да ни гризе отвътре един важен въпрос:

Това, че веднъж сме го пускали на белия свят, означава ли, че повече няма полза от него?

Отговорът на този въпрос е повече от приятен: Ако подходим стратегически, можем да използваме вече публикувано съдържание многократно, което де факто да намали работата ни с поне 1/3. В някои случаи може да се окаже дори, че трябва да изготвяме от нулата само половината от необходимите количества.

Ако във Фаза II се случваше екшъна и генерирането на реалната стойност, то във Фаза III изстискваме максимална възвръщаемост от създаденото.

Има три подхода, с които да го направим…

Подход 1. Преизползване на вече създадени неща

Смешна физиономия на азиатец
Когато разбереш, че можеш да работиш по-малко, а да взимаш същите пари…

Това означава да копи-пейстнем нещо готово без допълнително да работим по него.

Аз предпочитам да не копирам материал, ако не са минали поне 2 месеца от дата на публикуването му. Подобен срок ми се струва достатъчно дълъг, за да може по-голяма част от аудиторията да го е забравила, а и за да съм привлекъл нови попълнения, които още не са го виждали.

Когато започвам работа по нов проект, стратегията ми е да вмъквам копи-пейст на всеки две или три оригинални неща. Така спестявам до 1/3 от работата си. И може да прозвучи малко смешно, но най-прекият път да сме по-продуктивни е като смъкнем летвата.

Т.е. като създаваме по-малко съдържание.

Стратегическото преизползване на готови неща, ни позволява да направим точно това без да нарушим честотата си на публикуване.

Когато даден проект поозрее, тогава идва момент, в който имаме повече материали, отколкото можем да използваме. Въпреки това не е препоръчително да спрем да създаваме редовно нови и да разчитате само на копи-пейст, защото така изхабяваме твърде бързо вторите и ще изгубим ритъма…

А както знаем вече, именно поддържането на ритъм ни позволява да вършим повече с по-малко усилия.

В тази ситуация решението е да станем претенциозни, което повишава дори още повече качеството от труда ни.

Какво имам предвид?

Когато се окаже, че имаме повече съдържание, можем да копираме само най-доброто от него, което винаги повлича добър резултат. Останалото го запазваме за резервен пояс в непредвидени случаи.

Но копи-пействането не е единствения подход да изстискаме максимална възвръщаемост…

Подход 2. Преформатиране на готово съдържание

Медитиращо куче
Когато преформатираш, имаш колкото си искаш време за медитация…

Преформатирането означава да вземем една снимка с цитат и да я превърнем в кратко есе от 200-300 думи. Или пък да адаптираме тази визия за Инстаграм, ако първоначално е била за Фейсбук.

Разбирате ми идеята…

Подобно нещо изисква малко допълнителни усилия, но пък придава нова сила на стария контент и е много по-лесно, отколкото да започнем от нулата. Затова преформатирането е доста полезно, особено ако създаваме материали за няколко социални медии.

Или пък работим със социални медии, които предлагат разнообразие от формати.

Трудно можем да изчерпаме този подход в комбинация с копи-пействането, но ако това се случи, винаги можем да разнообразим микса за максимална възвръщаемост и с…

Подход 3. Нови темплейти

Не само конкретното съдържание може да се изчерпа, но и темплейта, с който се представя то. Това е една добра причина да му направим редизайн.

Друга добра причина е, ако ни се изчерпят идеите. Подобно нещо не се случва често, но понякога стигаме до момент, когато просто няма какво повече да кажем по темата. Тогава можем да копи-пействаме готовите неща, докато не ги изхабим напълно и след това просто ги зарязваме за известно време.

Котка с прическа
Новият темплейт е като новата прическа – котката е същата, ама не съвсем….

Можем и да сменим темплейта, което ще внуши свежест, въпреки че контента е същия.

Както виждате, управлението на съдържанието е доста интересно и ни позволява постоянно да си играем кога, какво и колко пъти публикуваме. Тук няма твърди правила и трябва да открием сами какво работи за нас и конкретния проект.

Възможностите на въпросните 3 подхода нямат край и това приближава професията ни до статуса на изкуство.

Важното в случая е, че с тази фаза на Скорострелче Ем можем да стигнем до момента, в който 50% от работата ни е вече свършена, а останалите 50% ги правим няколко пъти по-бързо, по-лесно и по-добре.

Яко, а?

Разбира се, не толкова яко, колкото бирата в зелено шише от Куция, както наричахме собственика на гаражното магазинче край блока ми. (Някой път ще ви разкажа и за наливната му Кока-Кола)

Обобщение

  • Когато използваме повторно съдържание, ние разпределяме разходите по създаването му върху многобройните публикации.
  • Това ни позволява да изстискаме максимална възвръщаемост от труда си без да се натоварваме допълнително.
  • Има поне 3 добри подхода за преизползване на съдържание.
  • Фаза III на Скорострелче Ем е последната

Ако сте пропуснали някой от предишните материали от поредицата за системата “Скорострелче Ем”, можете да наваксате с помощта на тези линкове:

Към „Скорострелче Ем: 3-фазова система за ускорено творчество в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза I: 6 критични решения за ускорено творчество в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза II: Труд и творчество на макс в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза III: Троица подходи за максимална възвръщаемост от контента“

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.