Свободна пресаСоциални медии

Скорострелче Ем: 3-фазова система за ускорено творчество в социалните медии

Открийте как да създавате добро съдържание поне двойно по-бързо в няколко пъти по-големи количества

Нали знаете онези изнервящо мудни хора, на които самото им излъчване е сякаш на забавен каданс?

Аз съм един от техните малко по-бавни братовчеди…

Веднъж ми отне почти 3 седмици, за да схвана виц. И вече няколко години търся Човека с главно „Ч“, който може да ме изтърпи да му го разкажа без да ме ритне по кокалчетата, за да спра някъде по средата.

За съжаление мудността не е на почит и в професионално отношение (или в каквото и да е друго отношение впрочем). Затова ми се налага постоянно да се боря с нея…

Един от начините е всеки ден да се докарвам до хиперактивност с литър кафе или някаква забранена субстанция. И като казвам “хиперактивност” не си представяйте дете, което преди малко е изяло два шоколада. Представяйте си бабичка с бастун, която бърза да стигне до щанда с намаленото зеле.

Весела бабичка показва среден пръст
Недвусмислената реакция на всяка баба с бастун, след като прочете предишното изречение…

Така че не просто е вредно за тялото ми да влизам в такова състояние с помощта на разни вещества, но и е спорно дали ефекта си заслужава жертвата.

За щастие открих и друг начин…

Когато не си особено енергичен и темпото ти позволява да вършиш до 1/3 от нещата, които прави за същото време един нормален човек, тогава най-доброто решение е да не залагаш на скоростта, а на ефикасността.

Т.е. трябва да си отговориш на въпроса:

“Как да постигна възможно най-големи резултати срещу възможно най-малко труд, пари и време?”

Тук не става дума само да се напънеш да си малко по-бърз, тук става дума да подходиш иновативно така, че да работиш по-малко, а да постигаш повече.

Именно подобно нещо смятам, че успявам да направя като копирайтър и в същото време – специалист по дигитален маркетинг, който акцентира върху социалните медии…

Предизвикателствата пред специалистите по маркетинг в социалните медии

Тина Фей с отегчен поглед
Реакцията на някои колеги, когато ме чуят точно аз да говоря за Инстаграм…

Независимо дали става дума за пост във Фейсбук, визия за Инстаграм или дори един туит, нашата задача е да подходим творчески и да представим на своята аудитория свежо послание, което я образова, усмихва или вдъхновява.

Това е доста висока летва…

Макар че не е нужно контента ни да е гениален всеки път или дори – редовно, ние трябва да предлагаме поне приемливо добри материали. Иначе рискуваме да увредим бранда си като внушим на потребителите, че не заслужаваме вниманието им.

Да не говорим, че освен за качество, социалните медии са вечно гладни и за нещо ново…

Дори с последните промени на алгоритмите при някои от тях, споделяното съдържание ще си остане ключов източник на стойност. Промените са опити да бъде спрян спама, а не качествените постове, които се шерват или коментират от хората. Те са и ще продължат да бъдат поощрявани.

Така че медиите ще си останат гладни!

И по този случай работата ни не само няма да намалява, но и ще става по-трудна. Ето защо е важно да сме целенасочени и организирани. Просто няма друг начин да вършим повече за по-малко време без да ни изгърмят бушоните (Особено в моя случай на непоправима флегма).

Именно това ни позволява системата “Скорострелче Ем”…

Пламтящ скоростомер
Тя ще ви помогне да подпалите скоростомера, докато творите…

С нея можем да създаваме добро съдържание за социалните медии поне двойно по-бързо в няколко пъти по-големи количества. Също така тя крие в себе си възможности да ни улесни по начини, които дори не подозираме в началото.

Например с нея можем да попаднем в ситуация, в която половината от работата ни е вече свършена, когато сядаме пред компютъра. И то докато вършим другата половина по-бързо, по-лесно и по-добре.

Подобно нещо несъмнено облекчава ежедневието ни и ни позволява да сме по-продуктивни специалисти, които печелят адмирациите на колегите, началниците или клиентите си.

Но освен това ни докарва и някой лев отгоре…

Какво всъщност е Скорострелче Ем?

Става въпрос за набор от техники за продуктивност, които са стратегически избрани, групирани, подредени и модифицирани по такъв начин, че с тяхна помощ да се радваме на сравнително предвидими резултати срещу фракция от труда или ресурсите, които бихме вложили иначе.

Системата е относително лесна за прилагане, веднъж след като се разбере добре.

Тя се състои от следните три фази:

Фаза I. Планиране и подготовка

Мъдрите хора твърдят, че всяка минута, прекарана в планиране, ни спестява поне 3 минути допълнителни усилия. Това означава, че ако планираме добре, можем да съкратим в пъти работното си време после.

В тази фаза ще вземем няколко важни решения, които ще ни улесняват дълго време. Ето защо не ви препоръчвам да я пропускате, колкото и да ви е писнало да четете за стратегическата част на маркетинга в социалните медии.

>> Отвори този материал сега

Фаза II. Създаване на съдържание

Няма да има полза от подробните ни планове, ако не ги вкараме в употреба. Затова във втората фаза ще си говорим как да го направим по възможно най-ефикасния начин.

Тук се случва целия екшън…

>> Отвори този материал сега

Фаза III. Управление на съдържанието

Ако приложим наученото в първите фази, тогава ще се окажем в ситуация, при която имаме повече готови текстове и визии, отколкото можем да публикуваме. Подобен проблем не звучи толкова зле, но все пак е важно да се справим с него подобаващо, за да не се обезсмислят усилията ни до момента.

В тази фаза ще изстискаме всяка капка възвръщаемост от нещата, които създаваме.

>> Отвори този материал сега

 

Важни уточнения за това, което предстои

Черен мъж със забавна физиономияНадявам се, че успях да спечеля интереса ви, защото скоро ще се запознаете с още 3 задълбочени материала по темата. Става въпрос за над 2900 думи кондензирано знание.

При многобройните им редакции се стараех да съкратя колкото се може повече от написаното и доста детайли бяха изтрити или преместени в самостоятелни статии. Така стигнах до момента, в който махането дори на една дума променя смисъла на казаното.

Затова потвърждавам с ръка на сърцето, че всичко, което ще прочетете е важно, ако искате да разбирате системата “Скорострелче Ем” и как да я прилагате, за да се възползвате от всичките ѝ предимства.

Ще се постарая другите 3 материала да излизат един по един всяка събота  в следващите 3 седмици, така че бъдете на линия. Повечето работа по тях е свършена и се надявам, че флегматичните ми “супер сили” няма как да ми попречат да спазя този така натоварен график…

Поздрави,
Саше Вучков

Обобщение

  • Не винаги можем да вършим работата си по-бързо, но често можем да я правим по-ефикасно. Това означава постоянно да търсим начини как да постигаме по-добри резултати срещу по-малко труд, пари и време.
  • Социалните медии са вечно гладни за добро съдържание и те изискват от специалистите да са по-продуктивни без големите количества непременно да се отразяват в по-ниско качество.
  • Системата “Скорострелче Ем” ни помага да създаваме големи количества контент за по-кратко време, по-лесно и по-добре.
  • Този материал е първия от четири, които разкриват в детайли същността на Скорострелче Ем и как да го използваме пълноценно. Останалите ще бъдат публикувани един по един всяка събота в следващите 3 седмици.

Бъдете онлайн другата събота, за да се запознаете с Фаза I на системата…

 

Към „Скорострелче Ем, Фаза I: 6 критични решения за ускорено творчество в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза II: Труд и творчество на макс в социалните медии“

Към „Скорострелче Ем, Фаза III: Троица подходи за максимална възвръщаемост от контента“

Искате ли известие при нова яка статия?

Попълнете формата. Изпратете я. И ще получавате известия, когато публикувам нещо интересно като поста, който прочетохте току-що:

>> Разгледайте демо на бюлетина тук <<

Важно: Личните ви данните ще бъдат обработвани съобразно закона и моята политика, с която можете да се запознаете тук.